De Stentor: Jacht op Sylvano vergeleken met razzia’s

LEEUWARDEN – De 11-jarige Sylvano zit al bijna vijftig dagen ondergedoken op zijn vlucht voor jeugdzorg en justitie. Hij wordt geholpen door een ondergronds netwerk van ouders, zoals deze krant onthulde. Steeds meer betrokkenen maken de vergelijking met gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

Het ‘netwerk’ vindt de wijze waarop Jeugdzorg omgaat met kinderen die uit huis zijn geplaatst inhumaan en voelt zich daarom genoodzaakt iets te doen.

Het begrip onderduiken heeft een zware lading maar leden van het netwerk en sympathisanten maken toch welbewust de vergelijking met de oorlogsjaren. „Meerdere joodse mensen zijn betrokken. We weten wat het betekent”, zegt iemand. Een ander merkt op: „Het lijkt ook oorlog als je met jeugdzorg te maken krijgt.”

Econoom en emeritus-hoogleraar Arnold Heertje – die in de Tweede Wereldoorlog moest onderduiken – maakte de vergelijking tussen het handelen van Jeugdzorg en de oorlog eerder dit jaar publiekelijk. Hij werd hiervoor aangeklaagd. De rechtbank in Amsterdam vond het onnodig kwetsend en grievend. Publicaties met die strekking moesten van internet worden verwijderd.

Econoom
Heertje bemoeit zich ook nadrukkelijk met de zaak Sylvano. Onder de kop ‘Stop de jeugdzorg razzia’s!’ roept hij directie en medewerkers van Bureau Jeugdzorg Friesland op te stoppen met de jacht op Sylvano. Hij schrijft ze onder meer: „Blijkbaar ontgaat u dat uw optreden lijkt op de wijze waarop Joodse kinderen, voor vijf gulden verraden door hun landgenoten, door Nederlandse politieagenten en verwanten zijn gearresteerd. Ik verzoek u terstond met deze razzia’s en vervolgingen te stoppen.”

De advocaten Joancy Breeveld en Lucien Nix zijn al weken druk bezig om Sylvano en zijn moeder Annelies te helpen. Ze vinden dat Jeugdzorg de situatie over zichzelf heeft afgeroepen en dringen aan op een ‘staakt het vuren’.

Er lijkt een kleine doorbraak aanstaande. Afgelopen woensdag was er een rechtszaak. Bureau Jeugdzorg vroeg toestemming om Sylvano, als hij gevonden is, in een gesloten instelling te mogen plaatsen. Tijdens de zitting gaf BJZ op verzoek van de rechter aan bereid te zijn tot een gesprek met de moeder van Sylvano en haar advocaat. Dat gesprek vindt komende week plaats.

Volgens Breeveld is een gesloten plaatsing een heilloze weg. „Dat is de laatste en slechtste optie en er is in dit dossier geen begin van een diagnose die een dergelijk zware maatregel rechtvaardigt.”

De Stentor – 1 november 2014